Gastrik adalah sakit di bahagian pangkal perut (epigastric), berdekatan dengan pintu bukaan atau injap sempadan ( Lower Esophageal Sphincter atau LES) yang menghubungkan perut dengan esofagus (salur untuk udara dan makanan). Definisi Gastrik yang sebenar mengikut ahli perubatan adalah bermaksud "perut". Ini bermaksud istilah sebenar yang merujuk kepada sakit di bahagian pangkal perut adalah mungkin samada "gastrik ulcer" yakni luka dalam perut atau "gastritis" iaitu "inflamasi/kemerahan pada dinding perut. Ini sekaligus merujuk kepada beberapa variasi penyakit yang berlaku di sekitar kawasan yang sama (pangkal perut) tetapi berbeza mekanisma seperti GERD (Gastroesophageal reflux disease, acid reflux).
PUNCA SEBENAR GASTRIK
Ok, cukuplah dengan istilah scientific dan perubatan yang susah nak sebut tu. Now, nak cakap pasal punca sebenar gastrik pulak.
Gastrik sebenarnya berpunca dari ketidakseimbangan asid dalam perut yang naik ke atas bahagian perut sehingga menyebabkan berlakunya inflamasi atau kemerah-merahan pada lapisan mukosa di bahagian berkaitan. Dalam keadaan tertentu apabila rembesan asid berlebihan (hyperacidity) mengatasi kekuatan lapisan mukosa, akan berlakulah iritasi/keradangan dan mengakibatkan rasa sakit di bahagian tersebut. Jika keradangan melampau atau lapisan mukosa yang tercedera itu terdedah pada asid perut yang berlebihan untuk tempoh masa yang lama (contohnya sakit itu datang dan pergi dengan kerap dalam masa seminggu), ini boleh menyebabkan berlakunya luka (gastric ulcer)
TANDA-TANDA GASTRIK
- Perut terasa kembung membulat terutama selepas makan meskipun makan dalam jumlah yang sedikit.
- Sendawa berterusan
- Terasa sakit mencucuk pada bahagian atas perut
- Mual selepas makan
- Muntah sehingga keluar semua isi perut, sampai satu tahap yang keluar hanya angin dan cecair hijau/kuning
- Hilang selera makan
- Penurunan berat badan yang ketara
MAKANAN YANG MENGUNDANG GASTRIK
- Makanan pedas - makanan pedas lambat dan sukar dicernakan, oleh itu perut akan merangsang lebih banyak rembesan asid untuk tujuan mencernakannya.
- Makanan masam
- Makanan berminyak/berlemak
- Kopi
- Minuman bergas
- Merokok
MAKANAN SESUAI UNTUK PESAKIT GASTRIK
- Semua jenis sayuran dan buah-buah
- Nasi, roti, biskut dat oat
- Makanan yang tinggi antioksidan dan flavanoids, seperti "grape fruit"
- Makanan yang tinggi fiber seperti kacang
- Makanan yang tinggi protein seperti soya
- Guna minyak masak 'Olive Oil' ketika memasak
Bagaimana SET GASTRIK SHAKLEE dapat mengurangkan gejala gastrik?
✔ Energy Soy Protein (ESP)
ESP mempunyai kandungan protein asli dua kali ganda dari daging. ESP bersifat rendah indeks glisemik, bermakna ia lambat dicernakan. Oleh itu, perut akan sentiasa mempunyai makanan untuk dicernakan. Secara tidak langsung, dapat mengurangkan risiko untuk luka atau ulser perut.
✔ Ostematrix - Kalsium yang bersifat alkali membantu meneutralkan asid yang masuk ke esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.
✔ Peppermint Ginger Plus - mengandungi herba asli pudina, halia, jintam hitam dan jintan manis untuk memberikan rasa nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut.
Berminat untuk dapatkan SET GASTRIK SHAKLEE? boleh hubungi saya terus ke:
sms/whatsapp/wechat: 0192156963
Email: migshoppe@gmail.com
ADD FB Profile: Farhanah MIGShoppe
FB Fanpage: FamiliSihat.com untuk CHAT secara terus.
0 comments:
Post a Comment